De AED
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit betekent dat een AED pas een schok geeft als een hart fibrileert. Bij een hartstilstand lijkt het of het hart helemaal stilstaat. Meestal is dit niet zo. Meestal zijn de hartkamers aan het ventrikelfibrileren. Dit betekent dat de hartkamers niet meer samentrekken doordat ze snel en chaotisch worden geprikkeld. De stickers van een AED die op de borstkast worden geplakt kunnen dit meten. Als een hart fibrileert zal de AED een schok toedienen waarbij de kans groot is dat het hart weer in een normaal ritme gaat samentrekken en te laten kloppen. Dit het defribrileren.
Hoe bedien je een AED
Iedereen mag een AED bedienen. Het is natuurlijk wel beter als je een keer een BHV reanimatie en AED cursus hebt gevolgd. Elke AED vertelt precies wat moet doen zodra je hem aanzet. Op sommige AED's zit zelfs een beeldscherm met uitleg. Bij elke AED zit een tasje met een schaar, scheermes, washand, handschoenen en een beademingsmasker.
- Knip of trek de kleding open.
- Als het slachtoffer veel borsthaar heeft verwijder dit dan met het scheermes.
- Als het slachtoffer bezweet is maak het dan droog met de washand omdat anders de elektroden niet plakken.
- Plak de electroden op het lichaam zoals aangegeven op de elektroden zelf. Links onder de oksel op de ribben en rechts boven naast het borstbeen en onder het sleutelbeen.
- Druk de elektroden goed aan
- Volg onmiddelijk de gesproken instructies van de AED
- Zorg ervoor dat niemand het slachtoffer aanraakt als de AED de gegevens analyseert
- Raak het slachtoffer niet aan als er een schok wordt geadviseert
- Druk onmiddelijk op de schokknop als de AED dit aangeeft. Een volledige automatische AED doet dit zelf.
- Direkt na de schok gaat u verder met de borstcompressies en het beademen.
- Na elke onderbreking van de reanimatie geef je eerst weer 30 borstcompressies
Na het gebruik van de AED
Na het gebruik van de AED dient de AED gecontroleert te worden door een bedrijf wat hiervoor erkent is. De AED kan uitgelezen worden, de plakkers moeten worden vervangen en de accu moet worden gecontroleerd. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurd zodat de AED weer kan worden ingezet voor een volgende reanimatie.
BHV cursus
Tijdens een BHV opleiding leert u ook hoe u moet omgaan met een AED. in1keerBHV.nl beschikt over diverse soorten AED trainers waarmee u realitisch kunt oefenen met een AED. Tijdens een BHV herhaling of BHV met code 95 gaat u ook altijd aan het werk met een AED. U kunt er ook voor kiezen om op uw eigen bedrijf een BHV incompany cursus te organiseren. Onze instructeurs nemen altijd diverse soorten AED trainers mee om mee te oefenen.
AED kopen
Wilt u een AED aanschaffen neem dan eens contact met ons op. in1keerBHV.nl levert alle soorten AED's tegen een scherpe en concurerende prijs.